20:59 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 040
  Pratite nas

  Izviđački brod „Dupi d lom“ francuske ratne mornarice ušao je u Crno more, saopštio je portal je „Bosforus obzerver“, koji prati prolaz brodova kroz Bosfor.

  Francuski brod predviđen je za radio-elektronsko obaveštavanje.

  ​Opremljen je sa dva navigaciona radara, sa stanicama za upozoravanje o radarskim zracima i za identifikaciju, sa satelitskim komunikacionim sistemima, kao i sa sistemima za radio-tehničko obaveštavanje.

  Zahvaljujući ovoj opremi, francuska vojska može da detektuje, da određuje položaj i da vrši tehničku analizu zrakova različitih radara, kao i da presreće i sluša signale komunikacijskih sistema, uključujući i satelitske. Osim toga, oni mogu da presreću i elektronsku poštu i razgovore preko mobilnih telefona.

  Poslednji put „Dupi d lom“ je na Crnom moru bio u junu 2015. godine. On je takođe bio prisutan u regionu i u aprilu 2014, ubrzo nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom.

  Trenutno se na Crnom moru održavaju ukrajinsko-američke vojne vežbe „Si briz 2019“. U njima učestvuje oko 30 brodova, 30 aviona i više od 900 ljudi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je manevre — pokušajem destabilizacije situacije u regionu.

  Tagovi:
  Crno more, vojna vežba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga