15:54 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  21571
  Pratite nas

  Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je, povodom odluke samoproglašenih privremenih prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju takozvanog Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.

  „Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika“, navela je Kocijančićeva.

  U pisanom saopštenju u odgovoru na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednju provokaciju od strane privremenih institucija Prištine, Kocijančić je rekla i da je EU povodom novonastale situacije „u kontaktu sa obe strane“. Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decembra 2014. godine i već je kršen više puta, i to isključivo od strane privremenih institucija Prištine.

  Svaki put kada bi došlo do tog kršenja sporazuma, EU je pozivala na primenu postignutog dogovora, koji podrazumeva obaveštavanje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga