06:40 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 016
  Pratite nas

  Nacionalni savet Ukrajine za televiziju i radio-difuziju naložio je neplaniranu inspekciju televizije „Njuzvan“ zbog ideje o održavanju telemosta (video-konferencije) sa Rusijom.

  Sastanak je emitovan na Jutjub kanalu regulatornog tela. Odluka o inspekciji doneta je jednoglasno.

  Nacionalni savet je dodao da bi, u slučaju da se pronađu narušavanja, ovaj medij mogao da prekine sa radom.

  „Ako dokažemo činjenicu podstrekivanja neprijateljstva u ukrajinskom društvu, to će biti druga sankcija televiziji (ranije je već određena novčana kazna), što će nam omogućiti da idemo na sud u vezi sa oduzimanjem dozvole“, rekao je član Saveta Sergej Kostinski.

  Telemost „Treba da razgovaramo“ između studija televizija „Rusija 1“ u Moskvi i „Njuzvan“ u Kijevu planirana je za 12. jul. Naglašeno je da će se on održati bez političara i politike i da će biti dijalog među narodima.

  Kijev je oštro kritikovao ovu ideju, a protiv su bili i aktuelni i bivši predsednik, Vrhovna rada, Ministarstvo spoljnih poslova i Savez novinara Ukrajine.

  Sa druge strane, Moskva je inicijativu podržala.

  „Bez obzira na sve političko-diplomatske turbulencije između dveju zemalja, komunikaciju naroda dve zemlje niko nije otkazao“, komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  Televizija „Njuzvan“ je 8. jula saopštila da otkazuje video-konferenciju, zbog pretnji fizičkim nasiljem ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama.

  Državno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je protiv televizije krivični postupak o veleizdaji.

  Tagovi:
  telemost, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga