21:11 06 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1391
  Pratite nas

  Britanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kim Derok podneo je ostavku nakon skandala sa procurelom diplomatskom depešom u kojoj je žestoko kritikovao predsednika SAD Donalda Trampa.

  „Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od velikog broja procurelih dokumenata, a koji se odnose na period od 2017. godine do danas.

  Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata, ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja „štetno ponašanje“ i da javnost očekuje da diplomata pruži iskrene procene politike u zemlji gde službuje.

  Predsednik Donald Tramp je Deroka nazvao „glupim“, nakon što je britanski diplomata opisao Trampa kao — „nesposobnog i nekompetentnog“.

  Tramp je pre toga izjavio da više ne želi da sarađuje sa ambasadorom Derokom.

  Britanski establišment se iz petnih žila trudio da umanji štetu nastalu curenjem poverljivih dokumenata britanskog ambasadora u SAD, u kojima je on žestoko kritikovao Donalda Trampa. Uprkos svemu, jasno je da se veći deo tog istog establišmenta — slaže sa svime što je rečeno u dokumentu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga