14:25 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  41139
  Pratite nas

  Nemački novinar Sven Feliks Kelerhof predložio je da se sruši spomenik u čast Bitke kod Prohorovke, jedne od najžešćih borbi koja se vodila u okviru Bitke kod Kurska, pošto to navodno nije bila velika pobeda Crvene armije. Ova inicijativa izazvala je burne reakcije i u Rusiji i u Nemačkoj.

  „Kod Prohorovke nije bilo sovjetske pobede, nije bilo ni ogromne tenkovske bitke“, tvrdi Kelerhof u članku koji je objavio „Velt“.

  Mišljenje autora je zasnovano na materijalima nemačkog vojnog istoričara, pukovnika Bundesvera u penziji Karla Hajnca Frizera, i britanskog istraživača Bena Vitlija. Prema njihovim podacima, u bici je učestvovalo skoro 700 sovjetskih tenkova i blizu 200 tenkova fašističke Nemačke. Novinar piše da je Crvena armija izgubila 235 borbenih vozila, a Nemci svega pet.

  Opravdavanje nacizma

  Zamenik predsednika komiteta Državne dume za odbranu Aleksandar Šerin pozvao je nemačke vlasti da pokrenu postupak protiv urednika lista „Velt“.

  „To je opasan put kojim ide nemačko društvo: ako se ne pokrene krivični postupak protiv tog novinara, to će predstavljati znak da političko rukovodstvo Nemačke i novinarska javnost prećutno odobravaju stavove tog nitkova“, rekao je poslanik Sputnjiku.

  Prema njegovim rečima, novinar je precrtao pokajanje nemačkog naroda zbog zločina nacističke Nemačke.

  Šerin je dodao da ako nemačke vlasti i novinari na osude postupak urednika „Velta“, to može imati strašne posledice.

  Nemački vojnici i oficiri zarobljeni u bitki kod Kurska 1943.
  © Sputnik /
  Nemački vojnici i oficiri zarobljeni u bitki kod Kurska 1943.

  Dezinformacije

  Poslanik Bundestaga Valdemar Hert je kritikovao članak, navodeći da ta tema neće imati nekog većeg odjeka.

  „Pisanje ’Velta‘ je čista dezinformacija sa nejasnim ciljem“, rekao je on za televiziju „360“.

  Nemački istoričar i autor knjige „Kursk 1943. Najveća pobeda u Drugom svetskom ratu“ Roman Topel primetio je dosta netačnih podataka u navedenom članku.

  Prema rečima tog istoričara, dvanaestog jula 1943. godine se zaista odigrala velika tenkovska bitka kod Prohorovke.

  „Bitka nije bila tako velikih razmera kako je opisana u sovjetskoj literaturi“, ali je u njoj učestvovalo „589 sovjetskih tenkova protiv 218 nemačkih tenkova. Ukupno ih je bilo 807“, izjavio je Topel.

  Uručivanje ordenja vojnicima nakon Kurske bitke 23. avgusta 1943.
  © Sputnik / Fedor Levshin
  Uručivanje ordenja vojnicima nakon Kurske bitke 23. avgusta 1943.

  Bez obzira na to što je napad za Nemce bio potpuno neočekivan, bitka je završena „teškim porazom Crvene armije“, smatra nemački istoričar, ali ona „nije promenila tok i rezultat Kurske bitke, jer je nemačka ofanziva tada već bila zaustavljena“.

  Govoreći o gubicima kod Prohorovke, nemački istoričar je izjavio da je nakon višegodišnjih istraživanja došao do zaključka da su, prema sovjetskim izvorima, ukupni gubici na sovjetskoj strani iznosili 196 tenkova, a da je broj koji je naveo Kelerhof (235 tenkova) suviše visok i zasniva se na podacima koji su kasnije promenjeni.

  Bitka kod Prohorovke

  Bitka održana 12. jula 1943. godine je jedna od najvećih tenkovskih bitaka u Drugom svetskom ratu. Prema ocenama istoričara, u njoj je učestvovalo 1.600 tenkova – snage su bile raspoređene podjednako.

  Ukupni gubici Crvene armije su iznosili 60 odsto, dok je Nemačka izgubila 75 odsto tenkova.

  Nemci su želeli da okruže protivnika, ali sovjetska vojska se nije povlačila – naprotiv, uspela je da krene u ofanzivu. Između ostalog, nakon pobede kod Kurska, strateška inicijativa u ratu je konačno prešla na stranu SSSR-a.

  U čast sećanja na poginule, na mestu bitke podignut je spomenik pobede – Zvonik na Prohorovskom polju.

  Tagovi:
  SSSR, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga