19:23 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Poslanici ukrajinske partije Opozicioni blok uneli su na razmatranje u Vrhovnu radu nacrt o ukidanju Zakona o isključivoj upotrebi ukrajinskog jezika u svim oblastima života, koji je stupio na snagu 16. jula, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta.

  U saopštenju objavljenom na sajtu stranke se navodi da je Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog usvojen sa grubim narušavanjem.

  Poslanici su naglasili da neće dozvoliti da se u zemlji podstakne jezički rat. Oni se zalažu za „slobodan razvoj ruskog jezika i pristup obrazovanju nacionalnih manjina na maternjem jeziku“.

  Zakon o državnom jeziku je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao u maju. Njime se predviđa upotreba isključivo ukrajinskog jezika u gotovo svim oblastima života: u državnim organima, školama i univerzitetima, bolnicama, sudovima, vojsci, policiji, tokom izborne kampanje i referenduma itd.

  Međutim, dokument predviđa izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

  Prema rečima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik, koji govori većina ukrajinskog stanovništva.

  Tagovi:
  Vrhovna rada, zakon o jeziku, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga