09:05 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  210104
  Pratite nas

  Zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Gončaruk izjavio je u intervjuu za „Blumberg“ kakve ekonomske reforme vlasti planiraju da sprovedu.

  Prema njegovim rečima — Vladimir Zelenski namerava da sprovede privatizaciju državnih kompanija koja će obuhvatiti, pored svega ostalog, i železnicu i poštu i banke.

  „Prvo treba prodavati banke. Kada pokažemo promene u pristupu privatizaciji i prodaji poljoprivrednog zemljišta, kada privučemo nekoliko velikih kompanija za iskopavanje prirodnih resursa, svi ovi primeri će dati jasan signal da su se pravila promenila“, objasnio je Gončaruk.

  On je dodao da Kijev u septembru takođe planira da sa MMF-om zaključi novi sporazum koji će zameniti postojeći, koji ističe krajem godine. Vlasti takođe planiraju da smanje budžetski deficit i ukinu moratorijum na prodaju zemlje, a nakon pregovora sa Svetskom bankom odlučiće se da li će stranci moći da kupe zemlju, ili će njena prodaja biti ograničena. Doprinos za BDP koja se očekuje od ukidanja moratorijuma na prodaju zemlje procenjuje se da će biti između 0,5 i 3 odsto.

  Ranije je Zelenski izjavio da je Međunarodni monetarni fond pouzdan partner Ukrajine, tako da će Kijev nastaviti da sarađuje sa ovom organizacijom. Kolega predsednika Dmitrij Razumkov takođe je govorio o potrebi ukidanja moratorijuma na prodaju zemlje, koji je na snazi u Ukrajini već 14 godina.

  Tagovi:
  reforma, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga