22:17 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1157
  Pratite nas

  Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o potrebi preduzimanja mera za pripremu simetričnog odgovora na testiranje krstareće rakete u SAD predstavlja „još jedan primer“ dejstava Rusije usmerenih na podrivanje evropske bezbednosti, izjavio je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

  „Objava u Rusiji o recipročnim raketnim probama predstavlja još jedan primer šireg modela postupaka Rusije usmerenih na podrivanje evropske bezbednosti zasnovanoj na pravilima međunarodnog sistema koji obezbeđuje bezbednost naših građana“, odgovorio je portparol Forin ofisa na zahtev da prokomentariše Putinovu izjavu.

  Putin je na operativnom sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije izjavio da činjenica da su Sjedinjene Američke Države za raketnu probu koristile lanser MK-41 potvrđuje osnovanost optužbi koje je ruska strana uputila Sjedinjenim Američkim Državama dok je Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio na snazi. Prema njegovim rečima, Amerikanci su organizovali propagandnu kampanju o navodnom nepoštovanju odredbi Sporazuma od strane Rusije kako bi prikrili radove koji narušavaju Sporazum. Ruski lider takođe je saopštio da je naložio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da analiziraju nivo pretnji Rusiji koje su stvorene američkim raketnim dejstvima i preduzmu mere za pripremu simetričnog odgovora.

  Početkom avgusta generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je odbacio ideju o uvođenju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa i naglasio da u Evropi „ne postoje nove američke ili NATO rakete“. On je takođe naveo da NATO nema nikakve planove ni namere da raspoređuje takve rakete kada ih Sjedinjene Američke Države razviju.

  Tagovi:
  Vladimir Putin, Velika Britanija, raketna proba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga