13:59 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1453
  Pratite nas

  Ministar odbrane Austrije Tomas Štarlinger upozorio je da vojska više nije u stanju da štiti građane, samo nekoliko nedelja nakon što je izazvao žestoke reakcije javnosti predlogom da se, zbog nedostatka sredstava, ukine prikaz Vojske Austrije na Dan državnosti 26. oktobra.

  Ministar u ekspertskoj vladi ukazao je da vojska već sada ne može da se odbrani od sajber-napada, kao i da više nije moguća dalekosežna zaštita kritične infrastrukture.

  On procenjuje i da vojska za godinu i po više neće biti u stanju da plaća račune.

  Štralinger je objasnio da vojska može da štiti možda još samo jedno od 256 kritičnih objekata.

  Kada je reč o sajber-napadima, vojska već sada nema nikakvu zaštitu, a u slučaju namerno izazvanog prekida snabdevanja strujom i kasarne će biti u mraku, budući da više nisu odvojene od civilnog snabdevanja.

  Pošto vojska nema ni svoje benzinske pumpe, bila bi, kako upozorava, potpuno paralisana.

  Što se vazdušne odbrane tiče, u intervjuu bečkom „Prese“, on je rekao da neko ko želi ilegalno da preleti Austriju, samo treba da čeka da padne noć, jer zna da tada nema gotovo nikakvog nadzora vazdušnog prostora.

  Štarlinger ističe da se mora doneti politička odluka u kojoj meri Austrija želi da šiti vazdušni prostor.

  Takođe, predlaže povratak na stari sistem služenja vojnog roka.

  Štarlinger će 10. septembra u izveštaju „Naša armija 2030“ predložiti da se vojna obaveza ponovo podigne na osam meseci, pošto je trenutno šest meseci obuke, bez kasnijih vežbi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga