04:54 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 692
  Pratite nas

  Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski kritikovao je zapadne zemlje i SAD zbog njihovog stava povodom konflikta u Donbasu, a prema njegovom mišljenju — Kijev nije dobio nikakvu podršku, nego je izgubio oko 100 milijardi dolara.

  „Odnosi sa SAD treba da se postave u okvir normalne saradnje. Previše je reći — ravnopravne, ali da to bar bude sa uvažavanjem. Poštovanje je kada se dobija adekvatna uzajamna pomoć za akcije koje sprovodimo, ne samo zbog sebe, nego i zbog globalnog geopolitičkog uticaja Zapada“, rekao je Kolomojski u intervjuu za list „Cenzor“.

  Prema njegovom mišljenju — podrška Zapada u konfliktu sa Rusijom nije bila materijalna, nego moralna i politička.

  Kako je objasnio — Međunarodni monetarni fond je dao 15 milijardi dolara Ukrajini, a nazad uzeo 13 milijardi.

  „Oni su čisti eksploatatori i krvopije. Njih Ukrajina, kao takva, ne interesuje. Štaviše, njihova geopolitika je u potpunosti odvojena od poslovnih interesa, a često prevladavaju ovi drugi“, prokomentarisao je Kolomojski.

  Prema njegovim procenama — Kijev je izgubio oko 100 milijardi dolara, uključujući i gubitke zbog zapadne politike.

  „Nakon toga, oni nadoknade tri milijarde. Daju ti tvoj dolar — sa kamatom“, primetio je oligarh.

  U Ukrajini je Kolomojski više puta optuživan za pokroviteljstvo novog ukrajinskog predsednika Vladimira Zeleneskog, međutim, on je to negirao.

  Kolomojski je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Prema raznim informacijama, njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 1,4 milijardi dolara. Mnogi ruski mediji ukrajinskog oligarha nazivaju — jednim od sponzora „evromajdana“, a zbog događaja na jugoistoku Ukrajine protiv njega je u Rusiji pokrenut krivični postupak, i to zbog korišćenja zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

  Tagovi:
  Rusija, Zapad, Ukrajina, Igor Kolomojski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga