14:43 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  31002
  Pratite nas

  Nemački političar Majk Moring smatra da kontramere Rusije na sankcije koje joj je nametnula Evropska unija nanose veliku štetu Nemačkoj.

  On je za nemački list „Rajniše post“ rekao da evropske sankcije Rusiji ne menjaju mnogo političku i ekonomsku situaciju.

  „Međutim, ruske sankcije Nemačkoj nanose nam najviše štete, posebno u poljoprivredi“, izjavio je šef Hrišćansko-demokratske unije u saveznoj državi Tiringiji.

  Nemački političar je naglasio da je potrebno održavati dijalog sa Rusijom i da istočni Nemci žele da se odnosi između dveju zemalja normalizuju.

  Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Moskva je, takođe, više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija.

  Ruske kontramere kao odgovor na zapadne sankcije na snazi su skoro pet godina. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o njima 6. avgusta 2014. godine. Zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane odnosi se na Sjedinjene Američke Države, države Evropske unije, Kanadu, Austriju, Norvešku, Ukrajinu, Albaniju, Crnu Goru, Island i Lihtenštajn.

  Tagovi:
  Nemačka, sankcije Rusiji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga