21:36 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2164
  Pratite nas

  Šef Ujedinjene komande oružanih snaga Velike Britanije Patrik Sanders upozorio je da bi Rusija mogla da obnovi takozvanu „Veliku igru“, te da bi stoga britanskoj Vladi bilo potrebno da pokrene novi način koordinacije svih resursa — vojnih, institucionalnih i civilnih.

  Sanders je rekao da povratak ka strateškom rivalstvu velikih država danas označava da se rat vodi paralelno na bojnom polju, ali i u sajber-prostoru.

  On je podsetio na reakciju britanskih vlasti na trovanje Skripaljevih u Solsberiju prošle godine, koja je bila „neverovatno efikasna“, što i predstavlja dobar primer kako različite institucije Vlade mogu da se ujedine da bi rešile krizu.

  Sanders je naveo i da je potrebno formirati nacionalni organ na stalnoj osnovi, koji bi momentalno reagovao na sve slične situacije, budući da zemlje poput Rusije i Kine prete da se „Velika igra“ ponovo pokrene u novoj formi, i to „na steroidima“.

  General je upozorio i da se Britanija svakodnevno nalazi u opasnosti od napada u sajber-prostoru od neprijateljski nastrojenih zemalja i ekstremista.

  Podsetimo — „Velika igra“ je bio naziv za strateško rivalstvo između Britanskog i Ruskog carstva, i to zbog dominacije nad Centralnom Azijom. Za klasični period „Velike igre“ smatra se da je trajao približno od Rusko-persijskog sporazuma iz 1813. godine do Anglo-ruske konvencije 1907. godine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga