14:11 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 296
  Pratite nas

  Svako ko se naseli u regionu Molize u južnoj Italiji dobijaće tri godine mesečnu pomoć od 700 evra. Postoji, međutim, nekoliko začkoljica. Mesto u koje se ljudi dosele mora da ima manje od 2.000 stanovnika, a pridošlice moraju da započnu neki posao.

  „Ukoliko bismo samo ponudili novčanu pomoć, to bi izgledalo kao milostinja. Želeli smo da uradimo više. Želeli smo da investiramo u ljude. Mogu da otvore neki posao — pekaru, prodavnicu, restoran, bilo šta. Ovo je način da udahnemo život u naša mesta istovremeno povećavajući populaciju“, istakao je Donato Toma, predsednik Molizea, prenosi RTS.

  On je najavio i da će svaki gradić sa manje od 2.000 stanovnika dobiti 10.000 evra mesečno sa kojima može da promoviše kulturne sadržaje.

  „Ovde se ne radi samo o povećanju populacije. Ljudima su potrebni infrastruktura i razlog da ostanu, inače će sve biti uzalud i za nekoliko godina vratićemo se na početak“, naveo je Toma.

  Prema brojkama Instituta za statistiku Italije, Molize ima 305.000 stanovnika i nalazi se među regionima koji su izgubili najviše stanovnika proteklih godina. Tu oblast je od 2014. godine napustilo više od 9.000 ljudi.

  Prošle godine je umrlo ili se odselilo više od 2.800 stanovnika, što je za skoro 1.000 više nego 2017. godine. U devet gradova te oblasti 2018. godine nije rođenja nijedna beba.

  Prvi put u poslednjih 90 godina broj italijanskih građana koji žive u Italiji pao je na 55 miliona, navodi institut.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga