17:50 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  513528
  Pratite nas

  Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona Zapadnog Balkana, jer je Srbija ključ za otvaranje tih vrata, poručio je mađarski premijer Viktor Obran.

  Na pitanje da li je za Srbiju dobro što je za komesara za proširenje predložen Laslo Tročanji, Orban je odgovorio da bi mu, da je on Srbin, bilo drago, i to iz tri razloga.

  U tom kontekstu on je podsetio da je Mađarska predsedavala EU u vreme kada se završavao proces integracije Hrvatske u EU i kada su se rešavala važna pitanja s čime se njegova zemlja dobro izborila.

  Orban je, stoga, rekao da je Mađarska zemlja koja ima iskustva sa evrointegracijama.

  On je, takođe, istakao da se mnogo ljudi u Mađarskoj seća da je životni standard u Srbiji nekada bio bolji.

  „Znamo šta je Srbija bila i šta može da postane. Ako postoji pozitivna vizija Srbije, to je mađarska vizija“, rekao je Orban i dodao da su Mađari nekada želeli da žive u zemlji gde je kvalitet života bio kao u bivšoj Jugoslaviji.

  Orban je naglasio da su kontakti između Srbije i Mađarske dobri.

  Kada se govori o proširenju EU Srbija je ključna zemlja, dodao je mađarski premijer.

  „To je najveća zemlja, ima veliku vojsku, ekonomiju i populaciju. Ako uspemo da nađemo rešenje za integraciju Srbije, proces integracije celog regiona biće ubrzan, jer je ključ za otvaranje tih vrata Srbija“, zaključio je Orban.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga