16:46 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (174)
  0 19
  Pratite nas

  Minski sporazum ima sve neophodne činioce koji omogućavaju da proces rešavanja situacije u Donbasu bude uspešan, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker na 16. godišnjem susretu „Jaltinska evropska strategija“ u Kijevu.

  Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makej je ranije saopštio da je na pregovorima beloruskih rukovodilaca i donedavnog savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona u Minsku, održanim krajem avgusta, bilo reči o rešavanju sukoba u Donbasu i svrsishodnosti uključivanja SAD u taj proces.

  „Slobodni i pošteni izbori mogu da budu održani samo u slobodnoj i bezbednoj sredini. Da bi se to postiglo, potrebno je da rešimo pitanja bezbednosti. Upravo će tu biti reči o političkoj volji“, rekao je Volker.

  Prema njegovom mišljenju, Rusija do sada „nije pokazala političku volju da završi sukob“. On je dodao da se nada da će rad predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u budućnosti pomoći da se reši kriza u Donbasu.

  „Nadam se uspehu. Poslednji pomaci i dinamika koju ispoljava predsednik Zelenski počinju da menjaju kontekst i nadam se da ćemo videti napredak u budućnosti“, dodao je Volker.

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je ranije da je za sada preuranjeno govoriti o izborima na teritorijama u Donbasu koje nisu pod kontrolom Kijeva, te da je potrebno održati sastanak u „normandijskom formatu“.

  Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko je saopštio da Ukrajina očekuje da će lokalni izbori, uključujući i izbore u samoproglašenim DNR i LNR, biti održani do 2020. godine.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (174)
  Tagovi:
  izbori u Donbasu, Kurt Volker
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga