18:21 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 860
  Pratite nas

  Bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je pred desetinama hiljada pristalica obećao da će se njegova Liga vratiti u Vladu sa još više snage nego ranije, a u svom poznatom evroskeptičnom stilu upozorio je evropske saveznike na slabom francuskom, nemačkom i engleskom da italijanski narod nije ničiji sluga.

  „Nikada neću odustati jer naša zemlja očekuje sve. Dajem reč onima koji su mislili da sam umoran i da mi je potrebna pauza da ću raditi više nego ranije“, rekao je Salvini na godišnjem skupu desničarske Lige u gradu Pontidi u Lombardiji.

  „Više volim da sada prepustim sedam ministarskih mesta izdajnicima, jer ćemo ih za nekoliko meseci ponovo osvojiti“, rekao je Salvini.

  Dok je Salvini smanjio svoje često vatreni ton, pozivajući pristalice da budu strpljivi i pristojni u političkim raspravama, govornici koji su se na bini pojavili pre njega govorili su o revoluciji i otporu, a članovi stranke su napali italijanskog novinara Gada Lernera.

  Salvinijeve pristalice očigledno nisu obeshrabrene nakon njegovog pogrešnog političkog proračuna zbog kojeg njegova stranka više nije u Vladi, pa su nosili brojne transparenta kojima su tražili izbore, kao i šalove sa natpisom „Salvini zauvek“ i majice s parolom „Salvini premijer“.

  Transparent na skupu u Pontidi: Salvini premijer
  © AP Photo / Luca Bruno
  Transparent na skupu u Pontidi: Salvini premijer

  Ovogodišnje okupljanje ima dodatni značaj jer Salvini pokušava da uspostavi svoju bazu kao opoziciju novoj vladajućoj koaliciji koju čine pokret Pet zvezda i Demokratska stranka.

  Anketa objavljena u finansijskom dnevniku „Sole 24 ore“ pokazuje da je, uprkos Salvinijevim pogrešnim političkim koracima, Liga i dalje najjača partija u Italiji sa podrškom od 34 odsto.

  Salvinijev govor pred hiljadama pristalica
  © AP Photo / Luca Bruno
  Salvinijev govor pred hiljadama pristalica

  Italijanska koaliciona Vlada koju su činili Salvinijeva Liga i pokret Pet zvezdica raspala se prošlog meseca, kada ju je Salvini iznenada „proglasio mrtvom“ i pozvao da se održe vanredni parlamentarni izbori.

  Prošle nedelje je predsednik Italije Serđo Matarela zamolio Đuzepea Kontea da predloži koaliciju pokreta Pet zvezdica i opozicione Demokratske stranke, što je Konte i učinio.

  Tagovi:
  protest, Mateo Salvini, Italija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga