14:20 15 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 330
  Pratite nas

  Pakt o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke, koji je potpisan 1939. godine, bio je dostignuće sovjetske diplomatije na koje treba da budemo ponosni, s obzirom da je taj dokument zaštitio nacionalne interese SSSR-a, izjavio je Sergej Ivanov, specijalni predstavnik ruskog predsednika za pitanja životne sredine, ekologije i saobraćaja.

  „Smatram da je Sporazum Ribentrop-Molotov uspeh sovjetske diplomatije, na koji treba da budemo ponosni“, rekao je Ivanov na plenarnom zasedanju međunarodne naučne konferencije „Strategija SSSR za sprečavanje Drugog svetskog rata u Evropi i Aziji“.

  Ivanov kaže da je, zahvaljujući tom sporazumu, na karti značajno pomerena zapadna granica SSSR-a na levu stranu, a takođe je izbegnut rat na dva fronta — sa Japanom i sa Nemačkom.

  „Najvažniji od svega su nacionalni interesi“, naglasio je Ivanov.

  Pakt o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke potpisan je 23. avgusta 1939. godine u Moskvi. Sporazum su potpisali sovjetski ministar spoljnih poslova Vjačeslav Molotov i njegov nemački kolega Joahim fon Ribentrop, zbog čega se dokument naziva i Sporazum Ribentrop-Molotov.

  Istovremeno sa ovim Sporazumom potpisan je i tajni dopunski protokol, koji je razgraničio sfere interesa Sovjetskog Saveza i Nemačke.

  U zonu uticaja SSSR-a uključen je deo baltičkih zemalja, Zapadna Belorusija, Zapadna Ukrajina i Besarabija. Na taj način je evropska granica SSSR-a pomerena zapadnije.

  Vojni istoričari smatraju da je pakt obezbedio Sovjetskom Savezu predah, kako bi se pripremio za rat, ojačao svoju vojnu industriju i brojnost Crvene armije.

  Stručnjaci ističu i da je sovjetsko-nemački Sporazum sprečio rat Japana i SSSR-a, jer je Tokio bio nezadovoljan odlukom Berlina da potpiše taj Sporazum ne uzimajući u obzir stavove japanske strane.

  Tagovi:
  Sporazum, Drugi svetski rat, SSSR, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga