11:07 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 2790
  Pratite nas

  Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je posle redovnog neformalnog sastanka s predsednikom Milošem Zemanom da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

  „Predsednik se poziva na Rezoluciju poslaničkog doma parlamenta, u kojoj su poslanici zahtevali od vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsednik Senata i predsednik Poslaničkog doma“, rekao je Babiš, prenosi portal „Novinki“.

  Upitan da li je odbacio promenu stava o priznavanju tzv. Kosova, odgovorio je negativno.

  „Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsednikom. Predsednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dve nedelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju Kosova negativno“, rekao je Babiš.

  Tokom posete Srbiji prošle nedelje predsednik Zeman je rekao da želi da s najvišim zvaničnicima zemlje razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje Kosova, a Babiš je tada rekao da ne vidi razlog da Češka promeni stav o tom pitanju.

  Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga