00:49 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 511
  Pratite nas

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) prokomentarisala je odbijanje Ukrajine da učestvuje na zasedanju organizacije i izjavila da je Kijev bio dužan da pošalje delegaciju.

  Kako je za Sputnjik izjavio šef jedne od političkih grupa PS SE Tini Koks, sve države-članice treba da učestvuju u radu statutarnih organa Saveta Evrope, što je predviđeno rezolucijom „O ulozi i misiji PS SE i budućim zadacima“, usvojenom tročetvrtinskom većinom u aprilu prošle godine.

  „Zbog toga je Ruska Federacija trebalo da pošalje novu delegaciju u PS SE. Isto se odnosi i na Ukrajinu. Savet Evrope nije kafić u kojem birate sve što želite.“

  Kijev je takođe pozvao kolege iz Saveta Evrope na održavanje širokih konsultacija o posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razvijanje efikasnih mehanizama odgovornosti „država koje narušavaju statutarna dokumenata Saveta Evrope i normi međunarodnog prava“.

  Komentarišući ovaj deo izjave, Koks je rekao da se razvija zajednički mehanizam reagovanja koji se može koristiti u slučaju grubog narušavanja obaveza države-članice u skladu sa poveljom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

  Izvor Sputnjika u PS SE potvrdio je da su zemlje dužne da učestvuju u radu svih organa Saveta Evrope, ali je priznao da ne postoji procedura koji bi ih na to naterala.

  Ranije je ukrajinska delegacija izdala saopštenje u kojem zvanično odbija da učestvuje na sednici sledeće nedelje zbog povratka Rusije u ovu organizaciju.

  Tagovi:
  PS SE, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga