02:45 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  62127
  Pratite nas

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Poljska izgraditi objekte za smeštaj američkih trupa u okviru upravo potpisanog sporazuma.

  Bela kuća je saopštila da su Tramp i poljski predsednik Andžej Duda potpisali Zajedničku deklaraciju o vojnoj saradnji.

  „Potpisujemo Zajedničku deklaraciju o poboljšanju odbrambene saradnje Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Imamo odlične odnose sa Poljskom“, rekao je Tramp.

  „Sarađivaćemo u različitim vojnim oblastima“, dodao je Tramp.

  „Verovatno ćemo premeštati vojsku iz drugih mesta u Evropi, umesto da šaljemo tamo nove (trupe)“, rekao je on.

  On je istakao i da planovi o američkom vojnom prisustvu u Poljskoj nisu povezani sa Rusijom. 

  Prošlog meseca su se Sjedinjene Američke Države i Poljska dogovorile o šest lokacija za raspoređivanje američkih trupa u ovoj evropskoj zemlji.

  Poznanj je određen kao mesto sedišta divizijske komande i grupe za podršku američkih kopnenih snaga. Dravsko-Pomorsk će postati glavni štab centra za obuku za borbenu primenu oružanih snaga Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. U selu Vroclav-Strahovice biće smešten štab transportne vazduhoplovne baze američkih Oružanih snaga.

  Takođe se dodaje da će štab eskadrile američkih bespilotnih letelica biti smešten u Lasku. Planira se da se u Povidzeu razmesti štab vazduhoplovne borbene brigade, bataljona za logističku podršku i objekata snaga za specijalne namene. U Lubljinecu će biti smešten još jedan objekat specijalnih snaga.

  Planirano je da deklaracija o vojnoj saradnji bude potpisana u Varšavi za vreme Trampove posete od 31. avgusta do 2. septembra, ali je američki lider odložio posetu Poljskoj. Zbog odlaganja Trampove posete, Poljska i Sjedinjene Američke Države su odložile potpisivanje deklaracije o vojnoj saradnji, a koja se odnosi na realizaciju prethodnih sporazuma koji se, između ostalog, odnose na jačanje američkog vojnog prisustva.

  Pre toga su Varšava i Vašington potpisali sporazum koji će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da povećaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj za hiljadu trupa, uz dodatnih 4.500 prisutnih u okviru sporazuma NATO-a.

  Tagovi:
  američke trupe, Donald Tramp, Poljska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga