16:51 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Šef ogranka nemačke Hrišćansko-demokratske unije u saveznoj državi Tiringiji na istoku Nemačke Majk Moring zalaže se za postepeno ukidanje sankcija Rusiji i predlaže da taj proces počne odmah, pre sledećih izbora za Bundestag 2021. godine.

  „Prvi koraci trebalo bi da budu preduzeti u ovom mandatu Bundestaga“, rekao je Moring u intervjuu za nemačku medijsku grupu „Redakcions necverk“ (RND).

  „Ukidanje sankcija može se povezati sa istočnom Ukrajinom. Tamo je moguć pokret. Ako se tamo vidi da je moguće doći do razumnog rešenja, sankcije mogu da se oslabe, postepeno, korak po korak“, dodao je Moring. Prema njegovim rečima, na istoku Nemačke očekuje se spremnost za dijalog sa Rusijom.

  Izbori u saveznoj državi Tiringiji biće održani 27. oktobra.

  Moring je ranije izjavio da kontramere Moskve nanose značajnu štetu poljoprivredi i napomenuo da stanovnici istoka Nemačke očekuju normalizaciju odnosa sa Rusijom.

  Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je preduzela kontramere, povela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija. Pri tome je Moskva više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma.

  Tagovi:
  sankcije Rusiji, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga