06:56 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 011
  Pratite nas

  Austrijanci danas, na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim nakon korupcionaške afere oko doskorašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) i vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea, izlaze na birališta da bi birali novi saziv parlamenta, prenosi Tanjug.

  Oko 6,4 miliona Austrijanaca u starosti od 16 godina ima mogućnost da od 7.00 do 17.00 časova preda svoj glas.

  Prvi preliminarni rezultati biće objavljeni tačno po zatvaranju izbornih mesta, a privremeni ishod glasanja objaviće ministar unutrašnjih poslova posle 21 čas.

  Na ovim izborima veliki broj građana iskoristio je priliku da glasa putem pošte, i to čak 1.070.933, što je jedna petina ukupnog broja birača, čiji listići će biti prebrojani tek u ponedeljak, i koji bi mogli, tamo gde je tesno, da promene rezultat.

  Na republičkoj izbornoj listi nalazi se osam partija, a očekuje se da će Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, kao i pre dve godine, kada su održani redovni izbori, pobediti.

  Tada je OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a ovaj put se narodnjacima prognozira 34 odsto glasova.

  Pošto je gotovo izvesno ko je pobednik na ovim izborima, otvoreno je pitanje s kim će Kurc u koaliciju, i koja će stranka biti druga.

  Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima zauzela je drugu poziciju, tesno ispred FPO. U parlament se vraćaju Zeleni kao četvrta politička snaga, a u poslaničkim klupama biće još kandidati iz NEOS-a.

  Iz parlamenta će ispasti lista „Sada“, pošto se ne očekuje da će preći cenzus od četiri odsto.

  Nikakve šanse za ulazak u parlament nemaju Komunistička partija (KPO), stranka „Promena“ i stranka „Piva“, kao i pet manjih partija koje se kandiduju u pojedinim pokrajinama.

  Tagovi:
  Sebastijan Kurc, izbori, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga