00:35 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 154
  Pratite nas

  Evropska unija je odobrila pripremne mere za „bregzit“, kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u evropskom bloku, u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

  Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je danas da će te mere obezbediti da oni koji izgube posao zbog „tvrdog bregzita“ ne budu iznevereni. Finska trenutno predsedava Evropskom unijom.

  Mere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao zbog velikih strukturnih promena u obrascima svetske trgovine.

  „Bregzit“ bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji.

  „Solidarnost je osnovna vrednost EU i moramo se pobrinuti da u slučaju velikih ekonomskih poremećaja nikoga ne zaboravimo“, rekao je Haraka.

  EU je saopštila da će bilo kakav predlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno proveriti, pre nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

  Evropska komisija je navela u saopštenju da će, kada dobije predlog, proveriti njegovu objektivnost, u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju — da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Severne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga