10:20 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (121)
  0 431
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sukob u Donbasu neophodno rešiti u roku od godinu dana, kroz pregovore.

  „Verujem da postoji mogućnost, možda pogrešno verujem, ali želim da probam. Ne mogu da kažem koliko će mi za to biti potrebno vremena, više od godinu dana, čini mi se, ne možemo da izgubimo, otkad smo počeli da govorimo o novom formatu ’Minska‘, novoj grupi u minskom procesu“, rekao je Zelenski novinarima.

  Ukrajinski predsednik je dodao da ne zna kako će se razvijati događaji, pošto se još nije susreo s liderima zemalja učesnica u „normandijskom formatu“ za pregovaračkim stolom.

  Predsednik Ukrajine je izjavio da ima rezervni plan za rešavanje krize u Donbasu, ali nije želeo da otkriva njegove detalje.

  „Imamo ’plan B‘. Ne želim sada o njemu da govorim“, rekao je Zelenski tokom medijskog maratona.

  Ukrajinski predsednik je rekao da ne želi da sukob u Donbasu bude zamrznut, ali da ne može da garantuje da se to neće dogoditi.

  „Zaista ne bih voleo da sukob u Donbasu bude zamrznut. Zaista ne bih voleo da imamo Pridnjestrovlje ili Abhaziju. Zaista to ne želim, ali ne mogu da garantujem stoprocentno da se to neće dogoditi“, rekao je Zelenski.

  Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje
  © CC BY 2.0 / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Anti-terrorist operation in eastern Ukraine (War Ukraine) Foto Vadim Kovalьov
  Pripadnici vojske Ukrajine tokom vojnih operacija na istoku zemlje

  Prema njegovom mišljenju, teritorija Donbasa koja nije pod kontrolom Kijeva „praktično predstavlja Pridnjestrovlje“.

  „Jedino što nas danas razlikuje od Pridnjestrovlja jeste to što se ovde čuju pucnji“, dodao je Zelenski.

  Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

  Nezadovoljan Minskim sporazumom

  Ukrajinski predsednik je izjavio da nije zadovoljan Minskim sporazumom i redosledom koraka za rešavanje sukoba u Donbasu.

  „Nisam u celini zadovoljan minskim dokumentom koji je bio potpisan. Tražimo odgovore na neka složena pitanja koja postoje u ’Minsku‘, a najvažnije je da tražimo redosled ostvarivanja događaja. Nismo zadovoljni celim tim poretkom koji postoji u dokumentu iz Minska, o tome želimo da razgovaramo u ’normandijskom formatu‘. O svemu tome će morati da razgovaraju lideri (zemalja ’normandijskog formata‘ — Francuske, Nemačke, Rusije, Ukrajine), a ne predstavnici (pregovaračkih strana) u Minsku, jer, nažalost, predstavnici u Minsku ne mogu da reše to pitanje“, rekao je Zelenski.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (121)
  Tagovi:
  Donbas, Minski sporazum, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga