13:59 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2134
  Pratite nas

  Ministri spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije u Luksemburgu ponovno su pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što pre uspostave vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH.

  „Ističemo nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH još nisu formirane vlade na državnom nivou, kao i u Federaciji, Savet ponovo poziva BiH da bez odlaganja uspostavi vladu kako bi počela da radi u interesu svih građana“, kaže se u zaključcima Saveta za spoljne poslove.

  Bosna i Hercegovina još nema vladu, iako su izbori održani pre godinu dana.

  Savet je potvrdio i spremnost EU da u ovoj fazi nastavi da sprovodi izvršni mandat operacije EUFOR Altea u pružanju podrške vlastima BiH da očuvaju sigurno okruženje pod obnovljenim mandatom UN.

  „Kao deo opšte EU strategije za BiH, Savet EU potvrđuje spremnost da nastavi izvršni mandat operacije Altea u cilju podrške vlastima BiH da održe bezbedno okruženje pod obnovljenim UN mandatom“, navodi se u zaključcima.

  Savet EU je pozvao BiH da uz pomoć međunarodne zajednice ubrzaju svoje napore usmerene na odlaganje municije, oružja, viška eksplozivnog materijala i deminiranje.

  Tagovi:
  formiranje, vlast, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga