22:32 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 77
  Pratite nas

  Ukrajina je usvojila sve zakone o amnestiji u okviru Minskih sporazuma i počeće da ih primenjuje posle izbora u Donbasu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasilij Bodnar.

  „Ukrajina je već usvojila sve zakonske akte neophodne za amnestiju u okviru pravnog polja, u kontekstu Minskih sporazuma... Ona će moći da se primenjuje tek nakon izbora legitimnih organa vlasti na okupiranim teritorijama, tj. posle ponovnog uspostavljanja suvereniteta Ukrajine. Odluku o primenjivanju ili neprimenjivanju amnestije usvaja sud“, objasnio je Bodnar.

  Prema njegovim rečima, amnestija ne uključuje ljude osuđene za one zločine koji se u skladu sa međunarodnim zakonima smatraju ratnim zločinima.

  „Takođe, pod amnestiju neće potpadati lica umešana u obaranje malezijskog ’boinga‘“, dodao je on.

  Samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika više puta su izjavljivale da insistiraju na potpunoj amnestiji učesnika sukoba u Donbasu.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

  Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

  Tagovi:
  Donbas, amnestija, Ukrajina, Minski sporazumi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga