15:35 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 269
  Pratite nas

  Ukrajinska kompanija „Naftogas“ namerava da traži od ruske kompanije „Gasprom“ više od 11 milijardi dolara kao nadoknadu za mogući prekid tranzita ruskog gasa, saopštio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

  „Dobro je što ćemo 1. novembra poslati ’Gaspromu‘ naša potraživanja u iznosu većem od 11 milijardi dolara, što bi moglo biti kompenzacija za prekid tranzita“, napisao je Vitrenko na Fejsbuku, komentarišući izjavu direktora „Gasproma“ Alekseja Milera, koji je rekao da pre zaključivanja novog ugovora o tranzitu treba rešiti sve sudske parnice.

  Prema Milerovim rečima, to bi trebalo da bude potpuni prekid i povlačenje svih zahteva.

  U skladu sa tim izjavama, ukrajinski mediji su saopštili da je prekid tranzita sve realniji.

  Arbitražni sud u Stokholmu je 28. februara doneo odluku o sporu „Gasproma“ i „Naftogasa“ u vezi sa ugovorom o tranzitu gasa. Sud je odlučio u korist „Naftogasa“ i obavezao „Gasprom“ da isplati „Naftogasu“ 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku gasa), ruska kompanija bi trebalo da isplati manje — 2,56 milijardi dolara. „Gasprom“ je saopštio da se ne slaže sa tom odlukom.

  Tagovi:
  Ukrajina, gas, Gasprom, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga