10:06 16 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Bregzit

  EU odlaže „bregzit“ do februara 2020?

  © CC BY 2.0 / Free Images / Time Is Running Out For Brexit
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2124
  Pratite nas

  Evropska unija će odložiti „bregzit“ do februara 2020. godine ako britanski premijer Boris Džonson sledeće sedmice u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor, piše britanski „Tajms“.

  Odlaganje bi bilo promenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz EU i ranije u novembru, decembru ili januaru, zavisno od toga kada bi dogovor bio ratifikovan.

  Takođe se navodi da evropske zemlje neće doneti odluku o potencijalnom odlaganju dok ne procene da li će sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

  U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Nemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine.

  Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je dobio zahtev za odlaganje „bregzita“ i rekao da će se o odgovoru konsultovati s vladama država-članica, preneo je Tanjug.

  Britanski premijer je zatražio odlaganje „bregzita“ pošto je parlament u Londonu usvojio zakon kojim se to od njega traži, ali je uz pismo Briselu naveo da on to lično ne želi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga