23:42 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 114
  Pratite nas

  Britanski poslanici podržali su predlog zakona o „bregzitu“ premijera Borisa Džonsona, ali su odbili da on bude usvojen u roku od tri dana u Donjem domu Parlamenta.

  Prvobitno je 329 poslanika glasalo za to da se predlog zakona o povlačenju Britanije iz EU pošalje na dodatni pregled i radi mogućih amandmana, a 299 je bilo protiv, preneo je AP.

  Poslanici su potom većinski odbili pokušaj Vlade da se po brzom postupku usvoji zakon u roku od nekoliko dana.

  Vlada je tražila da Donji dom Parlamenta odobri predlog zakona do četvrtka, 24. oktobra, i da se on potom pošalje u Gornji dom Parlamenta, kako bi postao zakon pre 31. oktobra.

  Na taj način, Britanija bi mogla da napusti EU u zakazanom roku.

  Međutim, protiv kratkog vremenskog roka, kojim bi se Donjem domu Parlamenta dala samo tri dana da debatuje o zakonu, glasala su 322 poslanika, dok je 308 bilo „za“.

  To znači da će biti skoro nemoguće da Džonson ispuni obećanje da izvede Britaniju iz EU 31. oktobra, navodi AP i dodaje da poslanici traže više vremena da pregledaju zakon, preneo je Tanjug.

  AP napominje da Džonson ima dva izbora — da pristane da poslanicima da više vremena, što znači da će doći do odlaganja bregzita najmanje za nekoliko nedelja, ili da povuče zakon i pokuša da izdejstvuje da poslanici glasaju za raspisivanje izbora.

  U oba slučaja, EU mora da se saglasi o odlaganju „bregzita“, navodi AP.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga