17:37 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11895
  Pratite nas

  Poslanici Levice Nemačke pozvali su Vladu da povuče američke trupe iz zemlje, jer njihovo prisustvo povećava tenzije u odnosima sa Rusijom.

  „Američke trupe u kolonama se prebacuju iz jedne američke baze u drugu, približavajući se zapadnoj granici Rusije“, navodi se u dokumentu, u koji je imala uvid televizija RT.

  Poslanici smatraju da takva premeštanja krše duh „Sporazuma 2+4“, ili, kako ga još nazivaju, „O konačnom regulisanju u pogledu Nemačke“. Sporazum je zaključen 1990. godine između Istočne i Zapadne Nemačke, kao i između SSSR-a, Velike Britanije, Francuske i SAD. Otuda i formula „2+4“.

  U Sporazumu postoji odredba prema kojoj se strane trupe i nuklearno oružje neće razmeštati na teritoriji bivše Istočne Nemačke.

  Poslanici su takođe nezadovoljni zbog razmeštanja američkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama.

  Prema njihovom mišljenju, to će ugroziti osnovni akt Rusija-NATO, koji je danas jedini važeći sporazum između Zapada i Rusije o ograničavanju nenuklearnog oružja.

  Trenutno se u SAD nalazi više od 35.000 američkih vojnika, ali će ta brojka možda biti smanjena, jer Vašington planira da prebaci deo vojnika u Poljsku, koja će ih rado prihvatiti.

  Levica Nemačke ima 69 poslanika u Bundestagu, tako da će im biti teško da pokrenu svoju ideju o povlačenju američkih trupa sa nemačke teritorije.

  Tagovi:
  Američka vojska, američka vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga