19:01 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 515
  Pratite nas

  Hiljade zatvorenika, koji će biti oslobođeni iz evropskih zatvora kada odsluže svoje kazne, možda su radikalizovani kao islamistički ekstremisti u zatvoru i predstavljaju rizik, izjavio je evropski komesar za bezbednost Džulijan King.

  Borci iz Sirije koji se vraćaju u Evropu takođe su za brigu, rekao je King na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

  U poslednje dve decenije Evropa je bila meta nekoliko islamističkih ekstremističkih napada, sa porastom napada 2015. godine, kada je ubijeno više od 130 ljudi u Parizu u koordinisanoj operaciji sredinom novembra.

  Snage bezbednosti u zemljama EU od tada su uhapsile stotine ekstremista, a oko 1.100 se i dalje nalazi u zatvorima pod optužbama za terorizam, rekao je King.

  On je naveo da bi dvostruko više onih koji su uhapšeni zbog drugih zločina mogli biti radikalizovani u evropskim zatvorima.

  „Mi se suočavamo sa izazovom da su onima koji su procesuirani i nalaze se u zatvoru zbog terorističkih dela poslednjih godina kazne pri kraju i treba da budu pušteni na slobodu“, rekao je King i dodao da u evropskim zatvorima ima nekoliko hiljada takvih ljudi.

  „Džihadistička pretnja nije nestala“, istakao je King, misleći na arapski izraz za sveti rat.

  „Nema šanse da smanjimo našu odbranu“, dodao je on.

  Pored ovog domaćeg izazova, Evropa je suočena i sa bezbednosnim rizicima koje predstavljaju građani EU koji su se borili na Bliskom istoku za takozvanu Islamsku državu (DAEŠ) ili druge islamističke ekstremističke grupe i sada bi mogli da se vrate na kontinent, koristeći nestabilnu situaciju u Siriji.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga