11:13 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1291
  Pratite nas

  Aleksandrijski patrijarh Teodor Drugi saopštio je da mu je carigradski patrijarh Vartolomej zahvalio za priznavanje takozvane „pravoslavne crkve Ukrajine“.

  „Telefonom me je pozvao vaseljenski patrijarh da bi izrazio veliku zahvalnost Crkvi Svetog Marka za to što smo sa velikom molitvom i sa velikom opreznošću prišli tom velikom crkvenom događaju“, rekao je patrijarh Teodor.

  On je 8. novembra saopštio da je Aleksandrijska pravoslavna crkva unela Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara „nove crkve“ Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture i dodala da je zbog priznavanja Epifanija nemoguće dalje molitveno spominjanje Teodora Drugog tokom bogosluženja u okviru Moskovske patrijaršije.

  Aleksandrijska patrijaršija je druga u diptihu pravoslavne crkve. Teodor je od 1985. do 1990. godine bio egzarh Aleksandrijske patrijaršije u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Odesi. Podržavao je kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i njenog poglavara Onufrija.

  Krajem prošle godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „pravoslavna crkva Ukrajine“. U januaru ove godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

  Tagovi:
  Patrijarh Aleksandrijski Teodor drugi, Epifanij Dumenko, vaseljenski patrijarh Vartolomej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga