21:47 16 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  65212
  Pratite nas

  Rusija na Balkanu odavno vodi ciljani hibridni rat, saopšteno je iz bugarskog Atlantskog saveta tokom diskusije o evroatlantskoj ekspanziji i integraciji Zapadnog Balkana.

  Prema rečima evropskog poslanika Aleksandra Jordanova, odluka predsednika Francuske Emanuela Makrona i drugih evropskih lidera da blokiraju poziv Severne Makedonije na pregovore o pristupanju u EU, „otvara vrata Balkana za ruske imperijalističke interese“.

  Političar je ponovo podsetio na rusko oružje na vojnim vežbama u Srbiji.

  „U tom kontekstu, ponovo se postavlja pitanje bezbednosti regiona, posebno ako se uzme u obzir činjenica da Srbija, uprkos tvrdnjama da želi da održava dobre odnose s NATO-om, stalno održava zajedničke vojne vežbe s Rusijom, a pritom koristi oružje koje može da uništi ciljeve na teritoriji Evropske unije“, konstatovao je Jordanov.

  On je dodao da prijateljstvo Srbije i Rusije kod granica zemalja NATO-a izaziva veliku zabrinutost.

  Bugarski poslanik je istakao da je u više navrata govorio o neophodnosti da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji.

  „Ako zemlje Zapadnog Balkana ostanu izvan EU, treba imati u vidu da tamo gde nema Unije, odmah zauzima mesto Rusija. To je geopolitička istina, koja je dokazana kroz istoriju“, zaključio je Jordanov.

  Tagovi:
  s-400, Srbija, Bugarska, EU, rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga