07:12 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  32138
  Pratite nas

  Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je NATO „na samrti“ je neutemeljena i diktirana je njegovom ličnom željom za saradnjom sa Rusijom i Kinom na štetu Evrope, ubeđen je poljski politički analitičar Greg Levicki, prenosi „Brisels tajms“.

  Prema njegovom mišljenju, zapravo je Francuska blizu toga da bude „na samrti“, dok je NATO, poput francuske katedrale Notr Dam – oslabljen nakon požara, ali nije mrtav.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron je u intervjuu za list „Ekonomist“ saopštio da želi da od Evrope napravi geopolitičku silu, podseća poljski analitičar.

  Međutim, problem je u tome što Makron namerava da ojača Evropu tako što će uništiti „glavni izvor njene snage“ – NATO.

  „Prikriveni smisao Makronove izjave je sledeći – Evropa treba da zaboravi na Zapad kao civilizovano društvo, jer to više nema smisla. Umesto toga, ona treba da se odnosi ka drugim velikim silama (Rusiji i Kini) kao prema ekvivalentima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kada je reč o pouzdanim savezima“, objašnjava politički analitičar, ističući da Makronove reči potpuno ponavljaju formulacije „antizapadne propagande“ Kremlja.

  Levicki smatra da Makron podržava takvu antizapadnu propagandu kako bi unapredio ono što čini državne interese Francuske, a to je nekažnjena bilateralna saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim silama u postameričkom svetu“, primećuje Levicki.

  Izjave prema „Kremaljskom udžbeniku“

  Levicki objašnjava stav francuskog predsednika kao „intelektualno lukavstvo podstaknuto antiamerikanstvom“, a da su Makronove tvrdnje da SAD deluju protiv Evrope – „nepoštene“.

  Makronove izjave prema „Kremaljskom udžbeniku“ o tome da je NATO „na samrti“ biće praćene aktivnijim bilateralnim pregovorima sa Rusijom i Kinom, smatra stručnjak.

  Međutim, Levicki se slaže da NATO danas nije u najboljem stanju. Kako je rekao, „alijansa je slična katedrali Notr Dam, koja je oslabljena nakon požara, ali sigurno nije mrtva“.

  Prema njegovom mišljenju, dijagnoza „na samrti“ pogodnija je za Francusku koja se nalazi u „kritičnoj situaciji“.

  „Izgleda da francuski predsednik nije sposoban da se izbori sa unutrašnjim problemima, pokušava da ostvari liderstvo na međunarodnom planu pomažući stranim silama da potkopaju temelje Transatlantskog saveza“, konstatuje on.

  Levicki dodaje da je „nacionalista“ Makron spreman da žrtvuje Zapad i Evropsku uniju, očekujući da će biti na dobitku nakon novog rasporeda sila u svetu nakon što SAD izgube liderstvo.

  Tagovi:
  Francuska, Poljska, Makron, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga