15:29 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 341
  Pratite nas

  SAD bi trebalo da povuku nuklearno oružje sa teritorije Nemačke, rekao je predsednik frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč.

  „Mi smo protiv toga da američko nuklearno oružje ostane na nemačkoj teritoriji. Pitanje američkih vojnih baza takođe je kritično. Većina stanovnika Nemačke se slaže sa tim pristupom i stavom“, istakao je Barč.

  Nedavno su poslanici Levice Nemačke pozvali Vladu da povuče američke trupe iz zemlje, jer njihovo prisustvo povećava tenzije u odnosima sa Rusijom.

  „Američke trupe se u kolonama prebacuju iz jedne američke baze u drugu, približavajući se zapadnoj granici Rusije“, navodi se u dokumentu, u koji je imala uvid televizija RT.

  Poslanici smatraju da takva premeštanja krše duh „Sporazuma 2+4“, ili, kako ga još nazivaju, „O konačnom regulisanju u pogledu Nemačke“. Sporazum je zaključen 1990. godine između Istočne i Zapadne Nemačke, kao i između SSSR-a, Velike Britanije, Francuske i SAD. Otuda i formula „2+4“.

  U Sporazumu postoji odredba prema kojoj se strane trupe i nuklearno oružje neće razmeštati na teritoriji bivše Istočne Nemačke.

  Tagovi:
  nemačka, američka vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga