04:58 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2469
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da na tri broda vraćena iz Rusije nedostaje deo opreme i naoružanja i obećao da će ih vratiti.

  „Video sam stanje. Pokrenuće se istraga. Videćemo sve detalje“, rekao je Zelenski u vojnoj luci u Očakovu u koju su u sredu stigli brodovi.

  Ukrajinski predsednik je dodao da namerava da traži od ruske strane „da sve vrati“.

  Provokacija Ukrajine

  Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

  Privedeno su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije. 

  Ukrajinski mornari koji su povredili granicu vraćeni su u Ukrajinu 7. septembra u okviru dogovora o istovremenom oslobađanju pritvorenika i osuđenika.

  U sredu uveče su brodovi „Berdjansk“ i „Nikopolj“ i tegljač „Jani Kapu“, koje je oslobodila Rusija, stigli u Ukrajinu.

  Tagovi:
  Rusija, brodovi, Vladimir Zelenski, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga