11:53 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  29147
  Pratite nas

  Poglavar raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanij Dumenko predložio je da se Božić obeležava 25. decembra, prenosi portal „Obozrevatelj“.

  Dumenko je naglasio da je to moguće samo u slučaju da ideju podrži ukrajinska javnost.

  On je, takođe, napomenuo da je trenutno teško shvatiti koliko će vremena biti potrebno kako bi se Ukrajinci navikli na novi datum ovog porodičnog praznika.

  „Većina pomesnih pravoslavnih crkava slavi Božić po novom gregorijanskom kalendaru. I mi to možemo ubuduće da radimo, ako to prihvati ukrajinski narod“, naveo je Dumenko.

  Ovo nije prvi put da Kijev pokreće ovakvu inicijativu. Još 2015, dok se nalazio na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Aleksandar Turčinov pozvao je da se Božić slavi 25. decembra „kao civilizovane zemlje“. Turčinov je obrazložio svoje stanovište činjenicom da ljudi u Evropi žive po gregorijanskom kalendaru.

  Krajem 2018. godine, na inicijativu ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, stvorena je raskolnička struktura Pravoslavna crkva Ukrajine, formirana spajanjem dveju drugih raskolničkih „crkava“. Ruska pravoslavna crkva je u odgovor na to prekinula evharistijsko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Kasnije su Pravoslavnu crkvu Ukrajine priznali arhijereji Grčke i Aleksandrijske crkve. Sa druge strane, jerusalimski patrijarh Teofil III pozvao je na sazivanje sastanka svih poglavara u Jordanu kako bi se rešio problem raskola pravoslavnog sveta.

  Tagovi:
  raskolnici, Ukrajinska pravoslavna crkva, Božić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga