20:47 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3894
  Pratite nas

  Ambasada Rusije u Češkoj upozorila je da bi postavljanje spomenika u Pragu lideru ruskih kolaboracionista, generalu Andreju Vlasovu koji se smatra ratnim zločincem, predstavljalo kršenje međunarodne Konvencije o neprimenjivanju zakonskih ograničenja na zločine i zločine protiv čovečnosti.

  Inicijator ideje o postavljanju spomenika je šef gradske oblasti Ržeporje Pavle Novotni.

  Iz ruske ambasade su istakli da je Ruska oslobodilačka armija okarakterisana kao kolaborativna oružana formacija, koju je formiralo nacističko rukovodstvo Trećeg rajha.

  „U slučaju postavljanja spomenika ’vlasovcima‘ — to bi predstavljalo kršenje obaveza Češke kao učesnika Konvencije o nezastarevanju ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, koja je usvojena 1968. godine“, navodi se u saopštenju diplomatije na Fejsbuku.

  Takođe su istakli da se u skladu sa principima Nirnberškog tribunala zločini Vlasova i njegovih pristalica svrstavaju u nacističke ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  U sovjetsko vreme ime Andreja Vlasova bilo je sinonim za „izdajnika“. General-potpukovnik Crvene armije pao je u nemačko zarobljeništvo 1942. godine, pristao je na saradnju sa Trećim rajhom i stao na čelo Ruske oslobodilačke armije, koja je ratovala u sastavu Oružanih snaga nacističke Nemačke.

  Obešen je 1946. godine nakon presude vojnog kolegijuma Vrhovnog suda SSSR-a.

  U septembru je rukovodstvo okruga Praga 6 donelo odluku da se spomenik sovjetskog maršala Ivana Konjeva prenese u muzej.

  Tagovi:
  ambasada Rusije, Češka, Prag
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga