18:27 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3179
  Pratite nas

  Kijev insistira na tome da novi ugovor o tranzitu gasa iz Rusije u EU treba da bude po evropskim pravilima i na duži rok — sve ostalo je pitanje pregovora, rekao je premijer Ukrajine Aleksej Gončaruk.

  „Postoje dva uslova za zaključivanje novog ugovora o tranzitu gasa. Prvi uslov su evropska pravila, a drugi — pitanje dugoročnog tranzita, jer je to stvar bezbednosti. Sve ostalo je stvar pregovora između komercijalnih subjekata i kompanija“, rekao je Gončaruk.

  Trilateralne konsultacije Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o tranzitu gasa nakon 2019. godine održavaju se od polovine prošle godine, ali nema konkretnih rešenja.

  Ruska kompanija „Gasprom“ uputila je zvaničan predlog za produženje sporazuma o tranzitu gasa kompaniji „Naftogas Ukrajina“.

  U saopštenju ruske kompanije se navodi da je ona spremna da sklopi novi ugovor na godinu dana, a prvi od uslova ruske strane je da obe kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke.

  Podsetimo — postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuke gasa ističu krajem ove godine.

  Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj je rekao da je predlog „Gasproma“ ukrajinskom „Naftogasu“ neprihvatljiv.

  Tagovi:
  tranzit gasa, gas, Gasprom, Naftogas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga