19:12 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  13122
  Pratite nas

  Ime poglavara takozvane „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanija Dumenka prvi put je pomenuto na liturgiji koju je služio jerarh Bugarske pravoslavne crkve, piše grčki portal „Romalevfronimati“.

  U Hramu Svetog Atanasija i Svetih Akakija i Damaskina Studita u Langadi (Grčka), mitropolit plovdivski Nikolaj, koji je doputovao iz Bugarske, 27. novembra služio je jutarnju liturgiju.

  Tokom liturgije, đakon je čitao lokalni diptih, u koji je uneseno i ime poglavara „nove crkve“ Ukrajine.

  Kako je saopšteno, zajedno sa bugarskim mitropolitom su služila i dva mitrolita i episkop Grčke pravoslavne crkve.

  Langadska eparhija nalazi se na spisku nepoželjnih grčkih eparhija za hodočasnike Moskovske patrijaršije, jer su njihovi arhijereji stupili u liturgijsko ili molitveno opštenje sa predstavnicima „nove crkve“ Ukrajine.

  Bugarska pravoslavna crkva do danas nije dala zvaničnu izjavu da li priznaje nekanonsku crkvu Ukrajine, koja je formirana pre godinu dana uz podršku Carigrada i tadašnje ukrajinske administracije.

  Aleksandrijska pravoslavna crkva je 8. novembra unela Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara „nove crkve“ Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je s dubokim žaljenjem primila vest o priznavanju poglavara raskolničke strukture i dodala da je zbog priznavanja Epifanija nemoguće dalje molitveno spominjanje Teodora Drugog tokom bogosluženja u okviru Moskovske patrijaršije.

  Tagovi:
  Pravoslavna crkva Ukrajine, Bugarska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga