07:38 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  42603
  Pratite nas

  Deo kraka gasovoda „Turski tok“ u Srbiji sa primenom najnovijih tehnologija položen je na dno reke Dunav uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Trenutno se na teritoriji Srbije gradi gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, kojim će, kako se očekuje, poteći gas iz „Turskog toka“.

  Reč je o kraku dužine 402 kilometra, kapaciteta 12,87 milijardi kubnih metara godišnje.

  Bocan-Harčenko je posetio deo gde se gradi gasni interkonektor „granica Bugarske — granica Mađarske“, na mestu gde gasovod seče reku Dunav na obali Smedereva.

  © Sputnik /
  Bocan-Harčenko je posetio deo gde se gradi gasni interkonektor „granica Bugarske — granica Mađarske“, na mestu gde gasovod seče reku Dunav na obali Smedereva

  „Pokazali su nam sve cifre i statistiku koja potvrđuje da je projekat jedinstven. Pokazali su nam i dokazali jedinstvenost izgradnje. Dakle, ovaj deo magistralnog gasovoda će biti izgrađen, i to je naš veliki projekat, koji će snabdevati Srbiju i Evropu. Smatram da će bugarski deo biti izgrađen, trenutno postoje svi signali da stvari idu u tom pravcu. Mi uvereno gledamo u budućnost“, izjavio je ruski ambasador tokom obilaska objekta.

  On je dodao da je taj projekat deo čvrste bilateralne saradnje.

  „Razvoj i prolazak gasovoda Dunavom uz primenu jedinstvene tehnologije je dobra uvertira za sastanak između predsednika, koji je planiran za 4. decembar u Sočiju“, istakao je Bocan-Harčenko.

  „Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

  Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

  Tagovi:
  Mađarska, Bugarska, Srbija, turski tok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga