21:19 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 017
  Pratite nas

  U Italiji se pojavio novi pokret neozbiljnog naziva — „Sardine“, čiji su se osnivači izjasnili kao nepartijski, a pre svega protestuju protiv Matea Salvinija, bivšeg vicepremijera, čija je partija Severna liga trenutno u opoziciji.

  „Svuda u svetu na trgovima protestuju protiv vlasti, a samo u Italiji protiv opozicije“, prokomentarisao je Mateo Salvini.

  Prvi miting „Sardina“ održan je 15. novembra u Bolonji kao odgovor na demonstracije pristalica Lige u toku predizborne kampanje u regiji Emilija Romanja. Poziv su na Fejsbuku objavila četiri mladića i uspeli su da okupe hiljade pristalica. Organizatori sebe ne smatraju punopravnim pokretom i ne planiraju da formiraju partiju. Jedina stvar koja objedinjuje „Sardine“ je stav protiv Salvinija. Može li ovaj projekat da vremenom postane politički, kao što se to dogodilo sa Pokretom pet zvezdica?

  Italijanska redakcija Sputnjika pokušala je da kontaktira organizatore pokreta, ali još uvek nije dobila odgovor.

  Ugledni profesor politikologije na Univerzitetu u Bolonji Đanfranko Paskino u intervjuu za Sputnjik analizira fenomen ovog originalnog pokreta.

  Hoće li „Sardine“ nastaviti da protestuju na trgovima ili mogu da prerastu u politički pokret?

  — Naravno da će zasad ovi protesti ostati na trgovima, ali „Sardine“ su uspele da mobilišu znatan broj pristalica. Ima u tome nečeg neobičnog i zato ne mogu da predvidim njihov sledeći korak. Videćemo kako će proći izbori u Emiliji Romanji: ako Demokratska partija izgubi, to će značiti da se ni pokret „Sardine“ nije proslavio. A zasad su to prilično rasprostranjeni i dobro organizovani protesti.

  „Sardine“ tvrde da ne pripadaju nijednom političkom pokretu, ali da li se ovde naziru aktivnosti Demokratske partije?

  — Smatram da Demokratska partija nema nikakve veze sa tim, ona nije u stanju da organizuje slične proteste. Možda će Demokratska partija izvući korist od ove situacije, ali ako pokuša da kontroliše ovaj pokret — izgubiće podršku.

  Može li se napraviti paralela sa Pokretom pet zvezdica na početku njegovog puta?

  — Mislim da imaju nešto zajedničko, oba pokreta izražavaju nezadovoljstvo — „Sardine“ hoće promene, žele da promene orijentaciju levičarskog pokreta. Na trgove sada uglavnom izlazi omladina, i zato se može reći da oni imaju nešto zajedničko sa Pokretom pet zvezdica.

  Postoje, ipak, dve bitne razlike: prvo, „Sardine“ nemaju priznatog lidera kao što je Bepe Grilo, zato što se Pokret pet zvezdica pojavio upravo zahvaljujući njegovoj harizmi. Kao drugo, mobilizacija Pokreta pet zvezdica uvek se odvijala odozgo, a „Sardine“ se okupljaju samostalno — u Bolonji, Modeni, u gradovima Sicilije.

  Da li će ovaj pokret izneti svoje predloge ili je on u suštini samo protiv Salvinija, opozicija protiv opozicije?

  — Oni protestuju protiv Salvinija. Pritom, sebe smatraju antifašistima, što je takođe određeni stav. Zašto bi oni davali predloge? Oni nisu vladin pokret. To je pokret unutar društva i on izražava mišljenje društva. Predloge treba da daju partije. U ovom slučaju, čak i ako pokušamo da nađemo neki predlog, on će se odnositi na pobedu kandidata koji su protiv Salvinija na regionalnim izborima. Ali svakako je rano govoriti o predlozima. Kako se može doći na neku ideju za samo četiri nedelje? Kad bih bio na njihovom mestu, rekao bih: „Šta će vam predlog od nas?“ Oni žele promene, ali ne nagore, odnosno sa Salvinijem.

  Hoćete da kažete da su oni protiv Salvinija, ali ne nude nikakve ideje?

  — Upravo tako. Oni ni ne treba da predlažu nikakve alternativne ideje. Kako pokazuje istorija, za slične protestne pokrete dovoljno je da postoji jedna aktuelna ideja. Zatim može da se desi nešto, a onda pokret već može da iskaže svoj stav povodom nekog novog problema. Oni bi mogli da zauzmu stav o mnogim pitanjima: sada se razgovara o „biološkom testamentu“ pacijenata (pravo da se odustane od lečenja u završnom stadijumu bolesti), u diskusiji o klimi oni podržavaju stavove Grete Tunberg. Drugim rečima, pokret „Sardine“ ima protestnu komponentu, ali zasad je daleko od partije, a svakako neće doći na vlast.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga