23:59 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  22234
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države ne treba da nameću saveznicima iz NATO-a oružje američke proizvodnje pod izgovorom atlantske solidarnosti, saopštila je ministarka Oružanih snaga Francuske Florans Parli u intervjuu za list „Žurnal di dimanš“.

  „Ne sme se dozvoliti da se Član 5 Ustava NATO-a (o kolektivnoj odbrani) pod pritiskom Vašingtona pretvori u ’član F-35‘ (lovci-bombarderi koje proizvodi ’Lokid Martin‘) koji bi obavezivao države NATO-a da kupuju američko naoružanje“, naglasila je ministarka uoči samita NATO-a koji će biti održan 3. i 4. decembra u Londonu.

  Ona je primetila da Evropa treba da stvori vojne instrumente koji bi „bili u skladu sa njenim ekonomskim i političkim snagama“.

  „NATO nikad neće biti instrument našeg suvereniteta, njega treba da izgrade sami Evropljani. Suverena Evropa i NATO treba da se uzajamno jačaju“, objasnila je Parlijeva.

  Podsetivši na reči predsednika Francuske Emanuela Makrona o „NATO-u u komi“, ona je naglasila da francuski lider želi da podstakne članice Severnoatlanske alijanse da započnu diskusiju.

  „Predsednik je ukazao na pitanja koja su odavno nastala u organizaciji. Te reči su diktirane voljom da se započne neophodna diskusija kako bi se osnovama Alijanse dala nova dimanika“.

  „To treba da bude u centru naše debate u sredu na samitu u Londonu“, naglasila je ona.

  Tagovi:
  F-35, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga