16:05 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1124
  Pratite nas

  „Bregzit“ je jedna od najspektakularnijih grešaka u istoriji Evropske unije, ocenio je Donald Tusk u prvom intervjuu otkako je prošle nedelje napustio mesto predsednika Evropske komisije.

  U intervjuu za „Gardijan“ Tusk je rekao da „bregzit“ za njega predstavlja „najtužnije iskustvo“ za pet godina njegovog mandata, u burnom razdoblju obeleženom krizom evrozone u Grčkoj, ogorčenim raspravama o migraciji i dolaskom na vlast Donalda Trampa.

  Govoreći o američkoj predsedničkoj trci 2016. godine i kampanji za Bregzit, rekao je da je novi element u politici „neviđena spremnost da se laže o gotovo svemu ... da se laž tretira kao opravdano sredstvo za pobedu“. Rekao je da bi ovo „besramno“ ponašanje diskvalifikovalo političare pre samo 10 godina.

  „Gardijan“ piše da Tusk smatra da je bivši britanski premijer Dejvid Kameron pogrešio kada je organizovao referendum na kome „nije imao šansu da pobedi“. Tusk je takođe otkrio da je jutro nakon glasanja i dalje verovao da odluka može da se poništi.

   

  Dejvid Kameron
  © REUTERS / Parliament TV/Handout
  Dejvid Kameron

   

  „Moja namera je bila da produžim čitavu raspravu u Evropi, ali i u Velikoj Britaniji. Uz ovo, možda sam se (pomalo naivno) nadao da bi rezultat mogao na kraju da bude drugačiji“, dodao je Tusk.

  Tusk je Makrona opisao kao „buduću nadu Evrope“ i istinskog prijatelja, ali rekao je da ima problema sa „vrlo novim idejama i mišljenjima“. Tusk se takođe usprotivio Makronovom približavanju Rusiji, rekavši da je „dezorijentisan“ ovim novim narativom.

  „Ako nismo u stanju da Ukrajinu zaštitimo od ruske agresije, to neće biti problem samo Ukrajini, već i Evropi u celini. Nadao sam se da će i Emanuel Makron ovde biti vrlo dosledan“.

  Tusk, koji se ponosi znanjem o evropskoj istoriji, takođe je bio kritičan zbog Makronovog odbijanja da otvori razgovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

  Francusko „ne“ dovelo je lidere u regionu do očaja, uključujući premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji se suočio sa nacionalistima kako bi okončao dugotrajni spor oko imena sa Grčkom, piše Gardijan.

  „Mislim da je strateški i politički napravljena velika greška... nakon toliko napora i žrtvovanja, posebno u Skoplju“, kazao je Tusk.

  Tagovi:
  Tusk, Bregzit
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga