20:12 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  1150
  Pratite nas

  Na Trgu nezavisnosti u Kijevu održan je protest opozicije uoči samita „normandijske četvorke“.

  Demonstranti su uzvikivali parolu „Crvene linije za Zelenskog“. Prema rečima organizatora, na skupu se okupilo nekoliko hiljada ljudi. Prisutni su nosili zastave Ukrajine, crveno-crne zastave Ukrajinske ustaničke armije (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji), kao i stranačke zastave Evropske solidarnosti i nacionalističke Slobode.

  Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je okupljenima na protestu saopštio zahteve za aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog, kao i drugim učesnicima „normandijskog samita“.

  Porošenko je naglasio da bi svi učesnici samita u Parizu trebalo da čuju ljude na Majdanu (Trg nezavisnosti u Kijevu). „Ako izdate Ukrajinu, izdajete Evropu“, rekao je Porošenko evropskim liderima.

  Bivši predsednik zemlje označio je „crvene linije“ preko kojih, prema njegovom mišljenju, učesnici samita u Parizu ne bi trebalo da pređu.

  On je među njima naveo da je neprihvatljivo odstupanje od orijentacije Ukrajine ka evropskim i evroatlantskim integracijama, zatim nemogućnost vođenja neposrednih pregovora sa predstavnicima teritorija Donbasa koje nisu pod kontrolom Kijeva, nemogućnost održavanja izbora u Donbasu pre realizacije bezbednosnih uslova, oslobađanje zarobljenika „na okupiranim teritorijama i u Rusiji“.

  Za Porošenka su „crvene linije“ i nemogućnost „trgovanja Krimom“ i nedopustivost ustupaka Ukrajine tokom pregovora u zamenu za snižavanje cena gasa.

  Bivši predsednik Ukrajine i lider partije Solidarnost ranije je izjavio da miting, koji će se održati na Majdanu, nije protest, već skup podrške i zaštite Ukrajine.

  U Parizu će 9. decembra biti održan samit u „normandijskom formatu“. Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  normandijski format, Petro Porošenko, opozicija, Ukrajina, Kijev, protest
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga