04:56 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  62142
  Pratite nas

  Šefovi diplomatija Evropske unije na sastanku u Briselu zatražili su danas od Evropske službe za spoljne poslove da počne sa pripremom evropskog globalnog režima sankcija.

  Ovaj režim bi se primenjivao u slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu i bio bi ekvivalent američkom Zakonu Magnitskog, navode u Savetu EU.

  „To će biti konkretan korak u potvrđivanju vodeće uloge EU u oblasti ljudskih prava“, kaže šef diplomatije EU Đozep Borelj.

  Borelj je nakon svog prvog predsedavanja Savetu EU izjavio da su ljudska prava prioritet kako za Evropljane tako i za narednih pet godina njegovog mandata na čelu diplomatije EU. On je najvio da će Evropska služba za spoljne poslove početkom sledeće godine predstaviti i Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji do 2024. godine.

  Zakon Magnitskog usvojen 2016. godine dozvoljava vlastima SAD da, na globalnom nivou, sankcionišu sve one za koje smatraju da krše ljudska prava, uključujući i zamrazavanje sredstava i zabranu ulaska u SAD, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga