21:34 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1902
  Pratite nas

  Dok SAD nameravaju da uvedu sankcije gasovodu „Severni tok 2“ i da ga sabotiraju, predstavnici nemačkih poslovnih krugova u Rusiji istovremeno apeluju na Vladu Nemačke da na sankcije odgovori istom merom, piše nemački časopis „Fokus onlajn“.

  Demokrate, republikanci, pa čak i predsednik SAD Donald Tramp pokazali su retko saglasje u zajedničkim naporima da spreče izgradnju „Severnog toka 2“, konstatuje autor članka. Kongres želi da sabotira gradnju gasovoda malo pre završetka polaganja cevi.

  Kako se navodi, SAD pokušavaju da učine sve kako bi prodavale Evropi sopstveni tečni gas.

  „Na sankcije koje štete Evropi treba da odgovorimo sankcijama. Došlo je vreme da Brisel i Berlin zauzmu jasne političke pozicije i da odgovore ciljanim protivmerama“, rekao je šef Rusko-nemačke spoljnotrgovinske komore Matijas Šep za nemačke medije.

  On je istakao da su energetska i politička nezavisnost Evrope u veoma kritičnoj situaciji.

  Prema njegovim rečima, „Severni tok 2“ doprinosi energetskoj bezbednosti Evrope i obezbeđuje povoljnije cene u poređenju sa skupljim američkim gasom.

  „Nemačkoj su potrebne povoljne cene u energetici, kako bi pomoću svoje energetske industrije održali konkurentnost na svetskom nivou“, istakao je Šep i dodao da je zavisnost Nemačke od ruskog gasa „lažni argument“.

  Zaključio je i da će sankcije u manjoj meri uticati na Rusiju nego što će to biti slučaj sa evropskim i nemačkim interesima u energetici.

  Američke sankcije

  Poslanici palate predstavnika SAD istupili su sa 377 glasova „za“ i 48 „protiv“ u znak podrške zakona o državnoj odbrani, koji uključuje i sankcije. Bela kuća je već jasno stavila do znanja da će Tramp potpisati taj zakon.

  SAD tvrde da će novi gasovod učiniti Nemačku zavisnom od Rusije. Međutim, predstavnici nemačke privrede u Rusiji okarakterisali su planirane američke sankcije kao udar na energetsku bezbednost Evrope i apelovali su na Vladu Nemačke da preduzme recipročne mere.

  Sankcije, koje obuhvata Zakon o zaštiti evropske energetske bezbednosti, usmerene su protiv kompanija čiji su specijalizovani brodovi zaduženi za polaganje cevi po dnu Baltičkog mora.

  Pentagon
  © AFP 2020 / Saul Loeb

  One će uticati i na gasovod „Turski tok“, kojim gas treba da se isporučuje preko Crnog mora u Tursku.

  Prema novom zakonu, Stejt department u saglasnosti sa Ministarstvom finansija u roku od 60 dana treba da saopšti Kongresu koji brodovi se koriste, i koje firme ih poseduju. Direktorima tih kompanija i njihovim glavnim akcionarima biće zabranjen ulazak u SAD.

  Ukupna vrednost gasovoda „Severni tok 2“ iznosi oko 10 milijardi evra, prvu polovinu je finansirao ruski energetski koncern „Gasprom“, a drugu polovinu — pet evropskih kompanija. Do sada je položeno više od 90 odsto cevi.

  Tagovi:
  nemačka, gasovod, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga