21:39 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Vojne vežbe NATO-a u Istočnoj Evropi „Branilac Evrope“ planirane za 2020. godinu nisu usmerene na jačanje bezbednosti i Rusija ih ne odobrava, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

  „Naravno da ne odobravamo te vežbe. One su kopija Hladnog rata. Smisao tih vežbi nam je apsolutno jasan: glavni element biće isporuka pojačanja američkih snaga na evropski kontinent kako bi se ’suprotstavili neprijatelju‘. To nema nikakve veze sa realnom bezbednosnom situacijom u Evropi“, rekao je Gruško novinarima.

  „To je rasipanje resursa, stvaranje dodatnih linija razdora, pogoršavanje situacije u oblasti vojne bezbednosti ne samo u Evropi, već i u onim regionima u kojima uopšte nije postojala vojna dimenzija u oblasti bezbednosti“, objasnio je on.

  Zamenik ministra napomenuo je da se zemlje NATO-a suočavaju sa prilagođavanjem Alijanse novim izazovima i pretnjama, ali se „ni na koji način ne prilagođavaju i stalno se vraćaju na ono zbog čega je ona stvorena 1949. godine“.

  „Jednom je (bivši) generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da svoj zadatak vidi u učenju starog psa novim trikovima. Nekako ti novi trikovi do sada nisu bili uspešni“, zaključio je Gruško.

  Vojne vežbe NATO-a „Branilac Evrope 2020“ planirane su za april i maj sledeće godine. Amerikanci nameravaju da učestvuju u brojnim lokalnim vežbama, uključujući u baltičkim državama i Gruziji. Tokom manevara, Sjedinjene Američke Države planiraju da u Evropu prebace 20.000 svojih vojnika i oficira, što će biti najveće premeštanje američkih trupa u Evropu zbog vojne obuke u poslednjih 25 godina.

  Tagovi:
  Aleksandar Gruško, Evropa, NATO, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga