15:58 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2753
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se u Donbasu neće desiti Srebrenica jer je Ukrajina drugačija zemlja koja poštuje svoje građane.

  „Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I mi poštujemo građane Ukrajine... Neće biti nikakvog masakra... Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga, ne vidim takve zaključke“, istakao je Zelenski u intervjuu za televiziju „1+1“.

  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u Donbasu mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

  Treba promeniti uslove Minskih sporazuma

  Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

  „Prošle su četiri godine od Minska. Sve se menja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uslove na koje je vlada tada pristala“, rekao je Zelenski.

  „Ali siguran sam da neke stvari možemo da promenimo i da ćemo promeniti, jer upravo predaja ukrajinske državne granice pod našu kontrolu posle izbora — to definitivno nije naš stav“, istakao je ukrajinski predsednik.

  Ranije je zvanični predstavnik Kijeva u političkoj podgrupi Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sledećeg „normandijskog“ samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rešavanju situacije u Donbasu. Predstavnik Rusije u minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplikuje situaciju. Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

  Zelenski je na „normandijskom samitu“ u Parizu izjavio da insistira na tome da se ukrajinskoj vojsci preda kontrola granice sa Rusijom pre održavanja izbora u Donbasu. Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da je Minskim sporazumima prvo predviđeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

  Dogovor o Donbasu moguć

  Zelenski je, takođe, rekao da je na sastanku sa ruskim liderom u Parizu shvatio da je počeo dijalog i da strane mogu da se dogovaraju o rešavanju situacije u Donbasu.

  „Jasno sam shvatio da smo započeli dijalog, da možemo da se dogovaramo. To neće biti brzo, ali će biti“, rekao je Zelenski.

  On je dodao da je Putinu prilikom susreta pružio ruku, jer je „bez toga nemoguće započeti dijalog“.

  Po završetku „normandijskog samita“ u Parizu izdata je zajednička izjava. Osim toga, lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske odlučili su da se ponovo sastanu za četiri meseca.

  „Normandijski format“

  Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

  Prvi samit za tri godine u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine.

  U zajedničkoj izjavi usvojenoj na kraju sastanka naglašava se da Minski sporazumi ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“. Dokument predviđa povlačenje snaga na tri nova punkta u Donbasu do kraja marta 2020. i otvaranje novih kontrolnih punktova u roku od 30 dana. Osim toga, lideri „normandijske četvorke“ pozvali su na primirje i razmenu zarobljenika prema formuli „svi za sve“ do kraja godine.

  Tagovi:
  Srebrenica, Donbas, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga