08:23 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 143
  Pratite nas

  „Nova crkva Ukrajine“ („pravoslavna crkva Ukrajine“) ponudila je pomirenje raskolniku Filaretu Denisenku i prekid samoizolacije, saopšteno je na sajtu te nekanonske crkvene strukture.

  Na arhijerejskom saboru „nove crkve Ukrajine“ odlučeno je da se pravno likvidiraju crkvena struktura na čijem je čelu raskolnik Filaret i „ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva“.

  „Sabor poziva počasnog patrijarha Filareta i njegovo okruženje na pomirenje i prekid samoizolacije, potvrđujući garancije Filaretu o položaju počasnog patrijarha i osiguravajući mu uslove za život i delatnost, usled završetka procedure likvidacije religiozne ’kijevska patrijaršija ukrajinske pravoslavne crkve‘“, navedeno je u saopštenju.

  Sednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko
  © Sputnik / Stringer
  Sednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko

  Dodaje se da „nova crkva“ zadržava unutrašnje jedinstvo i poziva sve na dijalog, uz izbegavanje „potpirivanja neprijateljstva, sukoba i podela“.

  Sabor je potvrdio i zahvalnost svim pomesnim crkvama koje su priznale „pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

  Filaret je saopštio da se struktura koju on predvodi („ukrajinska pravoslavna crkva kijevske patrijaršije“) odvaja od „nove crkve Ukrajine“. On je, takođe, naveo da tomos o autokefalnosti „nove crkve Ukrajine“ nije u skladu sa statusom autokefalnih crkava, te da je ona potčinjena Carigradu.

  „Nova crkva Ukrajine“

  U Kijevu je u decembru prošle godine bila obrazovana nekanonska crkvena struktura — „pravoslavna crkva Ukrajine“. Za poglavara „nove autokefalne crkve“ izabran je „mitropolit“ Epifanij.

  Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi mitropolit Onufrije, odbila je da učestvuje na saboru na kojem je osnovana nekanonska „nova crkva Ukrajine“, a Ruska pravoslavna crkva je sabor i novu strukturu proglasila nevažećim.

   

  Tagovi:
  raskolnici, "nova crkva" u Ukrajini, Epifanij Dumenko, Filaret
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga